2012. június 10., vasárnap

UDIRC U810 Fly Wolf - rakétát is kilő

Igazából elég nagy ám a dömping manapság az RC helikopterek között, és ezért kapja fel az ember a fejét arra, ha valami kilóg a tömegből. Ha nem csak repül, jól néz ki, olcsó, hanem még tud valami extrát is. Ilyen a tesztben szereplő kis infrás helikopter, amely egy igazi gyerekbolondító. Kérem távolítsa el gyermekét, mielőtt ezt az írást olvasni kezdi, mert a hirtelen fellépő vásárlási vágyért nem vállalok garanciát.

Persze az én korosztályom leginkább a magában élő gyerekkel nem tud mit kezdeni, amikor ilyesmit lát. Mert bizony kedves barátaim, mi az Air Wolf sorozaton nőttünk fel és ezt a kis gépet látva meg is indul mindenkiben legalább a filmzene. De jó kis filmsorozat volt is az... Szóval már maga a kinézete is fél siker, a másik fele pedig az ára. Mert ugyebár az sem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá az élményhez. Az élmény jelenleg 9990,- HUF-ba kerül a BluePanther webáruházában. További részletek ide kattintva
Technikai részletekkel most sem untatnálak benneteket, hiszen a fenti linken mindent elolvashattok róla. Jöjjenek inkább az én élményeim, a negatívak és a pozitívak is. Az első élmény az, hogy ez a gép ugyebár infrás, így igazán arra alkalmas leginkább, hogy beltérben repkedjünk vele. Nagyon könnyű kis madárkáról van szó, így egy nyitva felejtett ablak vagy ajtó is befolyásolja a repülését. Ennek ellenére nekünk sikerült vele szabadtérben is repülni, amiről itt egy rövidke kis videó (1080-as felbontásban, teljes képernyőn érdemes megnézni):
Az talán látszik, hogy kissé dobálja a szél. Mivel ez egy háromcsatornás gép, elvileg oldalazni nem tud. Nekünk mégis sikerült, ezt a szélnek köszönhetjük. Az infrás gépek emellett hajlamosak néha el-elveszíteni a kapcsolatot a távirányítóval. Ez a gép ilyenkor az utolsó utasításnak megfelelően működött tovább. Azaz ha éppen felfelé törekedtünk velük, akkor "fényesen suhogva keringtek, szálltak a magosba", mint József Attila mamájának ruhái a padláson. Ez lehet kellemetlen is, főként szabadtérben. De aki infrázni kezd, az ezzel számoljon.
Ha a gépet a távirányító nagyjából 10-15 méteres hatótávolságán belül tartjuk, akkor ilyen gond nincs, szépen repül és jól irányítható. Ez egyébként annak köszönhető, hogy ez a gép is koaxiális (két rotor egymás fölött, egy tengelyen) és a felső rotor stabilitását röpsúlyok segítik (ismeretes még így is: giro). A rotorok bírják a gyűrődést, meg sem kottyan nekik egy kis virágmetszés, vagy falnak ütközés. A dobozban azért adnak hozzá még két darab főrotort és egy farokrotort cserének.
A rotorok rögzítése műanyag, de lötyögést nem tapasztaltam. Még alacsony fordulaton sem ráz a gép. Ha már műanyag: a gépet teljesen beburkolja a kabin, amely elég rugalmas és szintén bírja akár 2 méteres magasságból a leeséseket is. Az alján nem talpat, hanem kerekeket találunk, amelyeknek köszönhetően a talajon kicsit gurulni is képes, ez fel és leszállásnál jön jól.
Az akkumulátor nem cserélgethető, speciális töltőcsatlakozón keresztül tölthetjük, ezt kapjuk hozzá a dobozban. Ahogyan a kilőhető rakétákat is, szám szerint 6 darabot. Ezekkel volt egyébként egy kis kalandom, mert a gyárban betett rakéták kicsit be voltak gyógyulva és nem akarta ezeket kilőni. Miután sikerült kiműteni ezeket, már tökéletesen ment a kilövés is, ahogyan az a videóban is látható volt. A gyártó kedvessége két darab célobjektum amelyekre tüzelhetünk.
A tüzelést a távirányító elején, mutatóujjunkra eső gombokkal tudjuk kiváltani, ekkor a távirányítóból rakétaindítási hang hallatszik. Na, ezzel lehet a gyerekeket megbolondítani, dehát ez is a cél. A távirányítón sok gomb nincs, de háromcsatornás gépnél ezekre nincs is nagyon szükség. A gép oldalirányú hangolását egy szem tekerőgombbal hajthatjuk végre, és kezdőknek van egy lassabb fokozat kapcsolására szolgáló gombocska. És ennyi.
A távirányító 6 darab ceruzaelemmel megy, gyakorlatilag az idők végezetéig. A gép töltését egyébként USB-ről tudjuk megoldani háromnegyed óra alatt, ezután 10 percet röpül.
14 éves kortól felfelé ajánlják, de ismerve a mai gyerekeket, szerintem egy 10 éves simán elboldogul vele, szigorúan szülői felügyelettel. Macskák jelenlétében csak óvatosan, mert nekik is tetszik és leszedik akár 2 méter magasból is. Tapasztalatból beszélek...
A végére a szokásos kinek és minek kérdés:
Azoknak ajánlom, akik elsősorban lakáson belül szeretnék használni. Első helikopternek is kiváló, mert kezes jószág és olcsó is. Ha kettőt veszünk, jó kis csatákat vívhatunk egymás ellen (nem zavarják be egymást, mert 3 különböző "frekvenciára" állíthatóak), a rakétakilövés pedig tényleg egy olyan funkció, ami magában eladja a gépet. Főleg most, hogy ráadásul még akciós is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése