2012. június 16., szombat

Repülő páncélos - gyerekbolondító

Amikor először láttam ezt a gépet, nem nagyon ragadta meg a fantáziámat. Nem értettem, kinek kellhet egy páncélozott autó, amely röpül is. Persze az első röptetésnél el is fújta az összes kételyemet, mert erős, stabil és jól irányítható.
És jól is néz ki, talán ez a legfontosabb. Mert mi kell a gyereknek - legyen az szó szerint gyerek, vagy gyermek lelkű felnőtt -, kedves barátaim? Mi fogja meg először? Hát a külső. Az ragadja meg a szemet. Igaz, a használt műanyagokon azonnal látszik, hogy ez egy játék, dehát a játéknál csak nem baj, ha úgy néz ki, mint egy játék? Az illúzió persze azonnal megteremtődik, ahogyan elkezd repülni, mert az öt csatornás távirányítás miatt az igazi helikopterekhez hasonló műveletekre is képes.
Mit is jelent az 5 csatorna? Először is 4 olyan csatornát, amely a gép repülését hivatott segíteni és egy plusz csatornát, amellyel a reflektorokat kapcsolgathatjuk ki-be. Így aztán ez az 5 csatorna valójában 4,5. A termék weboldalán úgy szerepel mint 2,4 GHz-es helikopter és autó egyben. Két funkciót kapunk az áráért, ami ezen blogbejegyzés megírásának pillanatában 16.990,- HUF. További részletek ide kattintva.
Nem is untatnálak a száraz technikai adatokkal benneteket, ehelyett hadd emeljek ki pár részletet. Az első és legfontosabb, hogy a rotorok durván túl vannak méretezve a gép súlyához képest, így nagy tartalék van a szerkezetben. Óvatosan kell tehát röpülni vele, ha éppen röpülünk. Ugyanis a távirányítón van egy speed up (sebesség szabályozó) gomb, amit ha nem nyomunk meg, a földön marad és ott autózgathatunk vele. Így aztán a gyereknek is odaadhatjuk nyugodtan, nem fog kárt csinálni vele. Gyakorolni tehát ideális. 
A másik kiemelendő részlet, hogy ez a gép 4 csatornás vezérléssel rendelkezik, de a hagyományos 4 CH-val ellentétben az előre-hátra haladáshoz van még két hátsó turbina, amelyek ha beindulnak, a gép is meglódul. Szuper kunsztokat lehet vele csinálni és ez nagyon élvezetessé teszi a repülést. Íme egy videó róla (1080-ban, teljes képernyőn érdemes megnézni):


Süvít kegyetlenül, és szegény Lajos barátomnak igencsak kapkodnia kellett a fejét, amikor próbálta a kamerával lekövetni. :)
A 4 csatorna miatt tehát lehet vele oldalazni is és az előre-hátra haladás a kettő hátsó turbina miatt nagyon gyors.
A repülési ideje is nagyon kellemes, a gyári adatban szereplő 7-8 perc bőven megvan, nekem 10 perc felett is sikerült vele repkedni, mire lemerült. Ez persze attól is függ, mennyit figurázunk vele...
Fontos megjegyezni, hogy rádióvezérlésű, így a kapcsolatot nem veszti el. A távirányító 4 darab ceruza elemmel megy, az idők végezetéig. Érdekesség - és meg kell szokni - hogy a funkciókat kicsit felcserélték, így a döntés átkerült a jobb kézre, míg a tengely körüli forgás a bal kézre. Megszokni nagyjából 2 perc azoknak, akik mode2-ben szoktak esetleg repülni.
A tengely körüli forgás kiküszöbölésére van egy potméterünk a jobb felső sarokban, mellette pedig a reflektorok ki-be kapcsolását szolgáló gombot találjuk. És ennyi. Egyszerű.


Kiknek és minek? Nos, a gyereknek csak felelősségünk teljes tudatában mutassuk meg, mert neki kelleni fog. Kis lakásba nem javaslom, mert nagyon erős és óriási a rotorja, amivel leapríthatjuk a bútort, a szobanövényeket meg a lapostévét. Gyakorló helikopternek javaslom, mert a gyerek megtanulhatja a földön irányítani és ha ez megy, emelkedhet is a levegőbe.

(És ide a végére egy megjegyzés, csak zárójelben:
Ugye tudjátok, hogy hobbiból írom ezt a blogot. Azaz nekem a tetszésetek a fizetség, a jutalom. Ne fukarkodjatok hát és lájkoljátok a blogot meg a YouTube videókat a Facebookon, plusszozzátok a G+-on és osszátok tovább! Persze csak akkor, ha tetszik. Csak ezért csinálom, ugyanis...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése