2012. február 10., péntek

A nagy helikopter bumm

Én magam akkor találom valamilyen találmánynak értelmét, amikor annak előállítási költsége - és így ára - úgy lecsökken, hogy a nagy tömegek, a hétköznapi ember számára is elérhetővé válik.
Egészen kis gyerek koromban, a hetvenes évek elején Pápán, a Vasas pályán röptettek modell repülőgépeket amiket én mindig szívesen néztem, de ez a hobbi akkoriban még olyan költséges volt, a választék pedig olyan szegényes és nehezen beszerezhető, hogy csak az igazán elszántak, a - szó legjobb értelmében vett - fanatikusok engedhették meg maguknak. Akkoriban ugyanis egy ilyen repülőgép több havi fizetésbe került.
Így , 2012. elején szerencsére ez már nincs így. A nagy bumm megtörtént, hiszen aki például RC helikoptert szeretne vásárolni, az már bőven tízezer forint alatt is talál olyan modellt, amelyikkel már lehet élvezettel röpülni.
4 csatornás álom, kicsit viharvert a sok zuhanástól...
Persze van választóvonal itt is, hiszen az igazán jó gyártmányok manapság is úgy 50 ezres környékén kezdődnek, de 50 ezer forint már nem több havi fizetés.
Ezt a hobbit tehát nagyjából bárki megengedheti magának.
Filozófiai mondandó eleje: az élet jellegéből adódóan olyan, hogy az ember bizony áldoz a hobbijára. Mert hobbi kell, hogy ne csak dolgozzunk, aludjunk, együnk és szaporodjunk. Filozófiai mondandó vége.
És ha valaki régen kacsintgat már a modellezés, a helikopterek felé, akkor itt a lehetőség. Vállalható lett az árfekvés, nem kell tovább csorgassuk a nyálunkat.
Talán ennek köszönhető, hogy gomba módra szaporodnak a modellező boltok, webáruházak, ahonnan aztán tucatszám vásárolhatunk magunknak mindent, amire csak várnánk.
Mi várható tehát?
Láttam már ilyet, azért merek jósolni.
A mobiltelefonoknál, majd később az okostelefonoknál figyeltem meg azt, hogy ahogyan elérhető árba kerültek ezek a gépek, azonnal "felhígult" az azokat használók köre is. Ez pedig azt jelenti, hogy már nem csak a mániákusok, hanem az egyszerű átlag ember is használja őket.
3 csatornás egyszerű, igazán jól repülhető és olcsó is...

Ebből pedig az következett és következik most, az RC helikopterekkel kapcsolatban is, hogy a gyártóknak és forgalmazóknak fel kell készülniük azokra a vásárlókra is, akik a témában kevésbé járatosak és minél kevesebb utánaolvasással szeretnének minél gyorsabban élményhez jutni.
És természetesen minél könnyebben kezelhető, problémamentes helikopterekre vágynak.
Az ipar ebbe az irányba megy, a választék bővül és csak szép csendben súgom meg, hogy az eddig GPS-t, okostelefont és MP3-lejátszót gyártó kínai cégek szép csendben átálltak a helikopterekre.
Mi várható tehát?
Egyrészt az, hogy megjelenik a töménytelen mennyiségű gagyi, amivel a jónépet megpróbálják beetetni. Emellett a jó minőségű termékek ára drasztikusan csökkenni fog. A forgalmazók között megjelennek a kóklerek, akiknek a helikopter meg a herripotter szinte ugyanaz..
Összefoglalva: egyre nagyobb értéke lesz annak, ha az ember megbízható forrásból, jó minőségű géphez jut és egyre jobban felértékelődik az a szaktudás, amit a hetvenes évek óta modellezők képviselnek.
Tanácsom? Ne sajnáljuk az időt az utánaolvasásra, ne szégyelljünk kérdezni! Mert ha beleugrunk valamibe tájékozódás nélkül, azt a pénztárcánk és az idegrendszerünk fogja bánni.
Mint minden műszaki cikk esetében, itt is vannak túlárazott szarok, amiknek az értéke és az árcédulája igencsak nincs összhangban. És itt is vannak feltörekvő cégek, akik kellemes áron, szerényen nyújtanak olyan minőséget, hogy az ember azt gondolja, egy nullát lefelejtettek az ár végéről.

1 megjegyzés:

  1. Kedves István!

    Én a napokban jutottam hozzá egy 3.5CH-s repcsihez, aminek nagyon örültem. Gyerekkori álmom volt de sajnos nem engedhették meg a szüleim hogy vegyek. A gondom az lett néhány esés után, hogy a meghajtó fogaskerék lecsúszott a nagy fogaskerék alá, szerencsére kis szétszereléssel sikerült ismét működőképessé varázsolnom. Aztán az a probléma merült fel, hogy nem igazán akar előre és hátra menni. Valamikor nem is forog a hátsó propeller. Az miért lehet?? Mit tudok tenni az ügy érdekében? A másik kérdésem hogy láttam ebayen egy 4CH-s repcsit, elfogadható árban és elég jónak látszik.. kérdésem, mi a véleményed a WLToysról?
    Íme a repcsi amit tervezek megvenni:

    http://www.ebay.com/itm/WLtoys-Upgraded-V911-4CH-2-4G-Single-Propeller-Mini-RC-Helicopter-w-GYRO-Mode-1-/281236711872?pt=Radio_Control_Vehicles&hash=item417b03a9c0

    VálaszTörlés